Lekovito dejstvo kamfora

 

Drvo od koga se dobija kamforovo ulje raste u Aziji

 Kamfor je svima poznat kako sastojak gelova za masažu, protiv upale mišića, zglobova, ali takođe može biti i protivotvor nekim lekovima. Dobija se iz ulja kamforovog drveta koje raste na Borneu i na Tajvanu.Može se dobiti i od drugih biljaka iz slične grupe i sa istih lokacija ali se može napraviti veštački od terpentina. Dugo je u upotrebi kao sredstvo za poboljšanje funkcija disanja pri inhalaciji a ulazi u mnoge savremene gelove protiv upale uz ostale sastojke kao što je eterično ulje mentola, arnike, ruzmarina i lavanke. Karakteristike svih navedenih ulja je da imaju rashlađujuće i stimulativno dejstvo na cirkulaciju.Može se davati pacijentima u stanjima velikog uzbuđenja i uznemirenosti ili posebno u homepatskom lečenju kod onih koji u svojim reakcijama idu iz krajnosti u krajnost- od velikog uzbuđenja do potpune otupelosti; od osećanja vrućine do hladnoće.

 

Oni kojam može pomoći udisanje kamfora ili uzimanje u homeopatskom rastvoru leka su skloni anksioznosti, mogu osećati veliki strah, imati razhe vrste halucinacija, na fizičkom planu mogu imati problema s bubrezima. Često se u homepatskom lečenju daje zajedno sa homeopatskim lekom Cantharis ali takođe mogu i poništiti dejstvo jedan drugog.Za razliku od kamfora koji je homepatski lek biljnog porekla, Cantharis je životinjskog jer se dobija od španske mušice (  uglavnom se daje kod jakih bolova tipa pečenja u mokraćnim kanalima i kod visoke temperature, gubitka svesti kod  i crvenog lica, jak seksualni nagon, bes, nekontrolisano ponašanje).

Ulje lavande se dobro kombinuje sa uljem kafora

Kamform može da pomogne u stanjima velikog straha ali i kod stanja kada dolazi do naglih pojava upalnog procesa.Kako napraviti razliku između Kamfora kao izbora homeopatskog leka i drugih je da kada pacijent često prelazi iz stanja hladnoće u stanje velike toplote ili čak ima osećaj da treba da se rashladi u hladnoj sobi i nema  realan osećaj za spoljašnju temperaturu a  pri tom često ima napade besa, glavobolju, može da povraća, da ima jake bolove. Kada mu je hladno traži da se rashladi, kada mu je vruće, želi da se utopli.Ovo je često pojava kod naglih upala bubrega, jetre,mozga.Tome su često skloni oni koji mnogo i naporno rade do iscrpljivanja.Kamfor se često daje ženama u klimaku, primenjuje se kod glavobolja, posebno kada su bolovi u potiljku ili u predelu čela.Kamfor treba pažljivo koristiti kod seksualnih disfuncija jer može jako povećati seksualnu želju i moć i izazvati totalnu suprotnost.Veoma je delotvoran kod upale pluća, bronhitisa, da se maže kao gel na grudi i leđa ili da se udiše u vidu inhalacija, posebno u kombinaciji sa drugim lekovima ali ono što je karakteristično je da posebno pomaže starijim ljudima i da se povremeno javljaju trzaji mišića, drhtanje, izrazita osetljivost na hladnoću i velika žeđ.

JH.