Lekovito dejstvo leda

Led je jedno od najlekovitijih sredstava koje nudi priroda. Da li ste čuli da se iko ko se čeličio kupanjem u ledenoj vodi razboleo. Naravno to važi i za one koji vole da se kupaju u ledenoj vodi.Nema logike da se posle vrele saune ljudi tuširaju hladnom vodom i ne razbole se. Naravno cirkulacija krvi je ta koja omogućava da se produkti metabolizma brže oslobađaju iz organizma, bilo znojenjm, bržom razmenom materija, cirkulacijom. Ali ako se malo bolje razmisli treba se zapitati zašto deca vole da jedu sneg, zašto vole da se valjaju u snegu makar i obučena. Sneg je čaroban jer je to posebna vrsta kristalizovane vode koja prolazi kroz takve fizičke i hemijske procese da se zapravo dobija sasvim nešto drugo nego što je tekuća voda. Zašto su sve pahuljice šestaugaonog oblika ? Da li je to neka magija prirode, kristali pahuljica su ravnomerno poređani i uvek će se naći šest dvanaest delova paljuce.

Pod mikroskopom izgleda kao najlepši vez. Kako je priroda uspela da stvori tako krhke i tako prelepe kristale ? I oni deluju na čoveka lekovito, upravo i zbog te harmonične strukture koju sadrže u sebi. Led i pahuljice snega nisu isto ali i trljanje snegom i primena leda imaju podjednako lekovito dejstvo. Rusi su posebni zagovornici primene ledenih kupanja i primene leda u medicinske svrhe. Krioterapija koja se primenjuje kao fizikalna metoda ima za cilj da umanji bol delujući na nervne završetke, pod uticajem leda luči se endorfin, hormon sreće iako je zapravo enzim koji luči hipotalamus odgovoran je za osećanje zadovoljstva. Neke namirnice utiču na lučenje ovog enzima kao što je čokolada.Takođe se luči tokom slušanja prijatne muzike, tokom seksa i tokom fizičke aktivnosti. Kinezi su odavno povezali lučenje endorfina primenom akupunkture te se tako ova drevna metoda korsti i za lečenje depresije. Ako ste depresivni dovoljno je da uzmete kockice leda i da držite na zglavku šake na mestu gde se opipava puls ili ako imate srčane tegobe da ledom prelazite unutrašnju  stranu podlaktice  ivicom od kraja dlana u ravni malog prsta, zatim se zadržavajući na tački kod prevoja lakta i sve do pazuha. To je merdijan srca koji utiče na depresiju. Iako hladnoća poboljšava cirkulaziju na mestu povrede, primenom ledenih obloga metabolizam se smanjuje i tako se smanjuju produkti oštećenja tkiva.

Obloge od leda su dobre za podočnjake ( osim ako patite od sinusa) protiv svežih opekotina, kod spoljašnjih vena, više puta dnevno treba protraljati noge kocikacma leda. 

Zaleđena voda kada se otopi ona ispušta posebne vrste kristala koji imaju sposobnost da kada se pije, akumuliraju produkte metabolizma brže nego obična voda. Zaleđenu vodu međutim treba piti samo onu koja se otopila u 2/3 flaše, ostatak treba baciti.

Ne plašite se zime i leda, što više provodite vremena napolju u kontaktu sa snegom i ledom to više jačate imunitet. Ako imate upalu grla, sisajte kockicu leda da se polako otapa u ustima i bol će prestati, a upala će se smanjiti.Možete takođe da grickate zamrznuto voće, višnje npr. osim sačuvanih vitamin unećete i kristale leda koji će vas okrepiti više nego kupovni sok of višanja.

JH.